Посаг для немовля, якого він не потребує,

23 апреля 2021

або Що нам нав'язує маркетинг.

Якщо ви очікуєте дитину, то напевно вже замислювалися про безліч нових предметів і речей, які відтепер увійдуть в ваше життя. Йдеться про посаг для новонародженого.

Списки необхідного завжди можна знайти в книгах про вагітність, народження і перший рік життя малюка, на безлічі інтернет-сайтів і навіть на стендах в жіночій консультації.

Вас турбує питання: чи краще все купити спокійно, ще до народження малятка або, побоявшись існуючих забобонів, відкласти покупку на потім. І, звичайно ж, бажаючи дати своєму чаду найкраще, ви вибираєте якісні і аж ніяк не дешеві товари відомих і багато рекламованих виробників.

Але чи дійсно ви даєте дитині краще?

Давайте подивимося, що вам потрібно купити, для чого це потрібно і чи є альтернатива, яка піде на благо малюкові.

Коляска

(маленька історична довідка)

Коляска була винайдена в кінці 19 століття, вона була зроблена в подарунок англійській королеві Вікторії. Поява цієї споруди на колесах стала логічним наслідком загальної в той час практики віддаленого виховання дітей в найбільш забезпечених шарах суспільства. Зазвичай немовлят з багатих сімей ростили годувальниці і няньки і малюки абсолютно не брали участь в житті сім'ї.

Можливість перекласти турботу про свою дитину на когось свідчила про достаток і велику кількість прислуги. Няні з колясками наповнили вулиці і парки міст. Коляска як ніщо інше свідчить про розділення матері і її дитини в той час.

Коляска дуже обмежує як дитину, так і маму. Дитину у враженнях і відчуттях зовнішнього світу (рівномірне погойдування і одноманітний вигляд на небо, дерева і будинки), маму в свободі пересування. А що таке «ремені безпеки», як не засіб прив'язати малюка і не дати йому пуститися досліджувати світ?

Не коляска, а...

У всіх відношеннях найкращим варіантом є слінг. У слінгу більш сприятливі умови для розвитку крихітки: як фізичного так і інтелектуального. Одноманітні прогулянки біля будинку ви зможете замінити поїздками в парк або ліс, в гості до подруг або к бабусям-дідусям.

Також непотрібним виявляється конверт - крім коляски його ніде не зручно використовувати.

Кроватка

Дитина повинна спати з мамою. Так задумано природою. Спільний сон дозволяє висипатися мамі, сприяє виробленню грудного молока і допомагає висаджувати дитину вночі. У денний час ліжечко також не найзручніше місце, щоб покласти заснулe дитини (діти відразу прокидаються, варто тільки перекласти їх з рук в ліжечко).

Не кроватка, а...

Спільний сон з дитиною дасть можливість виспатися мамі і іншим членам сім'ї, допоможе налагодженню грудного вигодовування, дасть малюку спокій і впевненість в тому, що він не один. І вдень краще прилягти з малюком і відпочити, поки він засне під груддю, ніж годину носити його на руках, заколисуючи.

При відсутності кроватки відпадає необхідність в дитячих ковдрах (теплом і легкому), підковдрах, простинях, подушках і наволочках. А ще в полозі і м'яких бортиках для стінок ліжечка (ці пилозбірники - дуже шкідлива річ, що не дозволяє дитині дихати свіжим повітрям і позбавляє її можливості побачити життя поза межами ліжечка). А спробуйте самій дивитися на модуль-карусель або слухати його мелодію протягом півгодини! То ж не піддавайте цим тортурам і своєго малюка.

Для безпеки перебування малюка у дорослому ліжку можна придбати захисні бар'єри, що не дозволять дитині впасти.

Ванночка

Захоплення малюковим плаванням призвело до того, що навіть лікарі-педіатри рекомендують її не купувати. Малий обсяг води у ванночці не дозволяє малюкові відчути легкість і свободу руху в воді, те задоволення, яке ми отримуємо від купання в басейні, річці або озері.

Не дитяча ванночка, а...

Дитину купати веселіше і цікавіше в великій ванні. Заодно можна і повчитися плавати (до 4 міс. ванни вистачає, а потім - в басейн). Єдине, коли може стати в нагоді ванночка - при відключенні гарячої води. Але тут також можна знайти альтернативи.

Сповивальна дошка, комод, матрац пеленальний.

У пору користування одноразовими і багаторазовими підгузниками вам потрібно буде лише невелике місце, де можна змінити підгузник, а не широкий стіл, на якому можна було б розкласти пелюшки.

Варіанти

Для всіх процедур (зміна підгузника, обробка пупка, масаж, протирання складочок) можна використовувати будь-яку поверхню, але краще, тепліше і безпечніше маминих колін не придумаєш.

Пляшечки для годування, соски на пляшечки, пустушки

Смоктання пустушки замінює дитині смоктання грудей і заважає регулюванню малюком вироблення потрібної кількості та якості грудного молока, сприяє неправильного розвитку щелепних м'язів, психологічно недобре (замінює дитині мамину увагу) і просто негарно. Пляшечка абсолютно не потрібна, адже ви збираєтеся годувати дитину най-най кориснішим грудним молочком. А смоктання з пляшки набагато збільшує ймовірність відмови малюка від грудей.

За необхідності дати ліки, воду або погодувати зцідженим молоком можна скористатися ложечкою або напоїти з чашки.

При відсутності пляшечок не потрібен стерилізатор і йоржик для їх миття.

Молоковідсмоктувач

Необхідний тільки в разі постійних і великих кількостей зціджування молока. При цьому слід розуміти, що ніякої (навіть найдорожчий і сучасний) молокоотсос не зможе так ефективно спорожнити груди як це робить дитина.

Ваги для немовлят

Ваги для немовлят призначені для зважування до і після годування (так ви дізнаєтеся, скільки малюк з'їв за раз) і для щомісячного порівняння з нормами. Але дитина з'їдає кожен раз різну кількість молока. І кожен раз сама регулює, чи буде це переднє молоко (більш рідке, багате антитілами) або заднє (жирніше, його можна з'їсти менше, а вирости більше).

Порівняння з таблицями норм збільшення ваги не тільки непотрібне, але й небезпечне заняття. Досвід показує - діти ростуть, набирають вагу і розвиваються стрибкоподібно (один місяць - на 1 кг поправився і виріс на 1 см, в інший місяць 300гр і 4 см, в третій - 300гр, 1 см, але навчився щось нове робити) . Для люблячої і турботливої мами буде нескладно на вигляд визначити, що з малюком все в порядку, що він росте і розвивається.

Так навіщо потрібні ваги? Схоже, щоб щоб мама нервувала, догодовувала штучним молоком, раніше прикорм ввела і позбулася грудного молока.

Радіоняня та відеоняня

Чудовий заглушувач материнських інстинктів. Малюк не зможе гармонійно розвиватися, залишаючись один далеко від мами. Краще за усіх цифрових нянь - материнське серце! Ви навіть за кілька кілометрів від будинку відчуєте, коли малюк прокинувся і шукає вас! Перевірено.

Стільчик для годування

Стає у нагоді на дуже короткий проміжок часу. У стільчик не посадити, поки малюк не навчиться добре сидіти, але на той час стане занадто активним і рухливим, щоб знаходиться довго на одному місці.

У високому стільчику дитина знаходиться набагато менш охоче, ніж у мами на руках.

Манеж

Манеж заважає пізнання навколишнього простору. М'який, красивий, повний іграшок, а по суті - в'язниця.

Не манеж, а...

Пройдіть по кімнаті, подивіться до чого малюк зможе дотягнутися і що не можна йому дозволяти чіпати. Приберіть це вище, на дверцята шафок (не всі, тільки ті, де лежать особливо крихкі та цінні речі) одягніть спеціальні фіксатори. І відпускайте малюка досліджувати дім.

Багато десятиліть незмінним хітом є кухонна шафа з каструлями: вивалити їх все на підлогу, спробувати покласти меншу у більшу і навпаки, постукати кришками, одягнути на голову - улюблена розвага малюків з покоління в покоління.

Ходунки та віжки-ходунки

Ходунки вже давно визнані шкідливими для хребта. Висіння з навантаженням на промежину перевантажує незміцнілий хребет малюка, що може привести до його викривлення. Ходунки потрібні, щоб вчитися ходити. А ходити вчитися вони заважають. Тому що дитина не намагається тримати рівновагу, не вчиться м'яко падати і не оцінює можливість зіткнення з навколишніми предметами.

Як починати ходити?

Педагоги-новатори Нікітіни ставили стару розкладушку, навколо якої дитина вчилася ходити, тримаючись за алюмінієвий каркас. Можна робити перші кроки біля стільця або дивана. І, звичайно ж, найбільше доставляє маляті задоволення топати, тримаючись за мамині або татові пальці.

Іграшки

Іграшки у перші декілька місяців не знадобляться. Грати дитина ними ще не може, а розглядати для розвитку важливіше реальних людей, природу і навколишні речі, ніж яскраву пластмасу.

То може не варто купувати це все до народження малюка? Ну а потім, якщо що-небудь з перерахованого вище дійсно знадобиться, його завжди можна буде докупити. А на зекономлені на непотрібних речах гроші придбати щось дійсно важливе і потрібне.

Купити таку футболку